Dit zijn de nominaties voor de Zeiler van het Jaar 2022

13 december 2022

Dit zijn de nominaties voor de Zeiler van het Jaar 2022


De Stichting ZeilTrophy heeft de genomineerden bekend gemaakt die kans maken op de jaarlijkse zeilprijzen. De uitreiking voor 2022 vindt plaats tijdens het Zeiler van het Jaar Gala op 20 december in het Scheepvaart Museum te Amsterdam.

Het Zeiler van het Jaar Gala is een samenwerking van de Stichting ZeilTrophy en het Watersportverbond, en wordt mede mogelijk gemaakt door Allianz en Musto. Het is een moment in het jaar waarop de zeilwereld bij elkaar komt, de zeilsport wordt gevierd en hoogtepunten van het jaar worden geëerd. In totaal heeft de Stichting ZeilTrophy meer dan 150 aanmeldingen voor kandidaten ontvangen voor de vier trofeeën. Die trofeeën en genomineerden zijn:
 

De Conny van Rietschoten Trofee

Conny van Rietschoten staat bekend als de beste Nederlandse zeezeiler allertijden. In 1981 won hij voor de tweede keer de Whitbread Round The World Race, tegenwoordig bekend als The Ocean Race. Een prestatie die sindsdien niet door een Nederlandser is geëvenaard.
 
De Trofee voor de beste zeiler, windsurfer of kitesurfer van het jaar is naar dit icoon in de zeilwereld vernoemd. De prijs wordt uitgereikt aan één of meerdere personen die (gezamenlijk) een bijzondere prestatie hebben geleverd in de zeilsport. De winnaar van de Trofee wordt bepaald door een jury en de genomineerden zijn:

Foto: Van Aanholt en Duetz (fotograaf Sailing Energy)

Foto: Van Aanholt en Duetz (fotograaf Sailing Energy)

Odile van Aanholt en Annette Duetz

Het duo vaart pas sinds begin dit jaar samen in de 49er FX en wist in korte tijd een indrukwekkende lijst aan overwinningen op te bouwen. Dit jaar eindigden zij op de eerste plek in de Hempel World Cup edities op Palma (Trofeo Princesa Sofia) en in Almere (Allianz Regatta), het EK in Denemarken en het WK in Canada. Odile wist hiermee haar wereldtitel én Europese titel te prolongeren. Voor Annette was het haar derde wereldtitel en ze is daarmee in haar eentje recordhouder in het aantal gewonnen WK's in deze klasse. Daarnaast werden Annette en Odile dit jaar genomineerd voor de prestigieuze prijs World Sailor of the Year.

Foto: Lambriex en Van de Werken (fotograaf Sander van der Borch)

Foto: Lambriex en Van de Werken (fotograaf Sander van der Borch)

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Dit team is aan hun tweede seizoen bezig in de 49er en dat leverde hen de tweede wereldtitel op rij op, ditmaal in Canada. Op het EK in Aarhus in Denemarken werden zij tweede. Zij wonnen daarnaast de Hempel World Cup Allianz Regatta in eigen land. Ook Bart en Floris werden dit jaar genomineerd als World Sailor of the Year.
 
Beide teams laten zien dat ze in staat zijn om constant op hoog niveau te presteren. De druk om als regerend wereld- of Europees kampioen prestaties te bestendigen, mag niet onderschat worden. 


De Flyer Trofee

Deze Trofee is voor het talent of het team onder 21 jaar dat het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd in de zeilsport. Het publiek in de zaal bepaalt wie de winnaar wordt. De genomineerden zijn:

Max Castelein

Hij is de kersverse wereldkampioen op de IQ Foil onder 21 en werd tweede op het EK. Ook bij de Trofeo Princesa Sofia behaalde hij de tweede plaats onder 21 en de 9e plaats overall. Hij heeft dit jaar de High Potential status gekregen van NOC*NSF. Die status wordt door NOC*NSF toegekend aan een sporter die een “buitengewoon perspectief heeft op een snelle aansluiting bij de mondiale top-8.”

Paul Hameeteman

Hij is Europees kampioen in de ILCA-7 klasse onder 21 en wereldkampioen in de WASZP onder 20. Hij weet in een sterke vloot zich op hoog niveau te handhaven. Helaas kon Hameeteman niet op het WK varen vanwege een gebroken pols. 


De Coach van het Jaar Trofee

Deze Trofee is voor de coach die zijn of haar sporter(s) in 2022 tot zeer bijzondere prestaties wist te begeleiden. Voor deze Trofee bepaalt het publiek in de zaal wie de winnaar wordt. De genomineerden zijn:

Rick Peacock

Hij coacht de heren 49er FX en wist dit nieuwe team in korte tijd aan de top te krijgen. Hij is dit jaar overigens nog zelf wereldkampioen geworden in de Musto Skiff klasse.
 

Kaj Böcker

Kaj Böcker is coach van de 49er FX dames en goed voor een tweede gouden medaille op rij op een WK en EK. Dit laat zien dat hij met wisselende teams constante kwaliteit naar boven weet te halen.


De Maas Trofee

Dit is een oeuvreprijs voor een persoon/personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport. De jury kent de Maas Trofee rechtstreeks toe zonder nominaties.

Deel dit artikel:

Partners