Genomineerden Zeiler van het Jaar 2021 bekend

10 december 2021

Genomineerden Zeiler van het Jaar 2021 bekend

De Stichting Zeiltrophy en het Watersportverbond hebben de namen van de genomineerden bekendgemaakt die meedingen naar de jaarlijkse zeilprijzen. De winnaars van de vier prijzen worden op 21 december bekend gemaakt. Dat zou normaal op het Zeiler van het Jaar Gala gebeuren. Dat gaat echter niet door vanwege de geldende Corona-regels.
 
De jury van de Stichting Zeiltrophy heeft op basis van haar eigen bevindingen en 108 ingestuurde kandidaten de nominaties vastgesteld in drie categorieën en een winnaar bepaald in de vierde categorie.
 
1) De Conny van Rietschoten Trofee 2021, ook wel de Zeiler van het Jaar genoemd, wordt toegekend aan één of meerdere personen die (gezamenlijk) een opmerkelijke prestatie heeft/hebben geleverd in de zeilsport in het afgelopen kalenderjaar. In deze categorie heeft de jury de volgende genomineerden bepaald:

  • Marit Bouwmeester: de drievoudig winnares van de Conny Van Rietschotentrofee wist vorig jaar opnieuw Wereldkampioen en Europees kampioen te worden in haar Laser Radial klasse. Dat het een goede voorbereiding was voor de Olympische Spelen van Tokio bleek wel toen ze daar opnieuw een medaille wist te behalen. Na het zilver in Londen en het goud in Rio was het deze keer de bronzen medaille. Drie medailles op rij op drie verschillende Spelen.
  • Kiran Badloe: na zijn bekroning tot Wereldkampioen in de RS:X-klasse in 2019 en 2020 en zijn Europese titel in 2019 slaagde hij er ook in 2021 in om zowel Wereldkampioen (voor de derde keer op rij) als Europees kampioen te worden. Dit jaar behaalde hij bovendien zijn meest aansprekende resultaat tot nu toe: een gouden medaille op de Olympische Spelen van Tokio.
  • Annemiek Bekkering & Annette Duetz: dit duo domineerde de laatste jaren de  Olympische 49erFX klasse: Wereldkampioen in 2018 en Europees en Wereldkampioen in 2019. Ze lagen op koers voor een gouden medaille voorafgaand aan de medalrace in hun klasse tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Het werd uiteindelijk een bronzen plak. Naast hun eerder behaalde titels hun beste prestatie ooit.

 

2) De Flyer Trofee 2021 is voor het talent of het team dat in het kalenderjaar waarin hij of zij is/zijn genomineerd, dat hele kalenderjaar 21 jaar of jonger is/zijn en die (gezamenlijk) een opmerkelijke prestatie heeft/hebben geleverd in de zeilsport (deze persoon of dit team is een andere dan de Zeiler (m/v) van het Jaar). Voor deze Trofee zijn de volgende genomineerden vastgesteld:

  • Hidde Schraffordt (foto 1): samen met zijn jongere broer Floris nam deze VWO-leerling uit Naarden op de zee bij de Ierse hoofdstad Dublin succesvol deel aan het Jeugd Wereldkampioenschap ILCA 4 / Laser 4.7. Hij eindigde daar als 15-jarige met 121 punten als 6e in het algemene eindklassement, wat hem de zilveren medaille in het U16 klassement opleverde. Tijdens zijn internationale debuut in deze klasse won hij vorig seizoen al zilver tijdens het Jeugd EK in Portugal.
  • Paul Hameeteman (foto 2): dit 18-jarige talent uit Zeeland werd in het najaar van 2020 al Europees kampioen in de Laser Radial en stapte vervolgens met veel succes over naar de Laser Standaard, thans ILCA 7. Daarin werd hij tijdens het WK voor junioren in het Poolse Gdynia Wereldkampioen U19 en eindigde hij als zesde in de categorie U21.
  • Annemijn Algra (foto 3 met coach Yuri Hummel): tijdens het Jeugd Europees Kampioenschap in de ILCA 4 / Laser 4.7 klasse in Travemunde wist deze 15-jarige talentvolle zeilster van de KWV Loosdrecht eind juli de titel in de wacht te slepen. Een maand later bleek dat ze daarmee de toekomstige Wereldkampioene in deze klasse, de Italiaanse Emma Mattivi, op een tweede plek had gehouden.
  • Hidde van der Meer (foto 4): de afgelopen twee jaar heeft deze 17-jarige Fries zich volledig gericht op het foilen in de toekomstige Olympische iQfoil klasse, in zijn geval de versie voor de jeugd. Tijdens het Jeugd WK op het Gardameer in Italië eindigde hij als 5e in een veld van 115 zeilers in de U19 klasse, waarna hij een uitnodiging kreeg om mee te trainen met de nationale talentploeg van het Watersportverbond. Anderhalve maand later veroverde hij in Kroatië de bronzen medaille op het Jeugd EK in deze klasse.

3) De Coach van het Jaar Trofee 2021 is bedoeld voor de coach die zijn of haar sporter tot zeer bijzondere prestaties wist te begeleiden in het afgelopen jaar. De jury bepaalde hier de volgende twee genomineerden:

  • Roelof Bouwmeester (foto 1 met zus Marit Bouwmeester): hij zat al in het begeleidingsteam van zijn zus Marit tijdens de Olympische Spelen van 2016. Vanaf begin 2017 nam hij echter het stokje over van Jaap Zielhuis, die vier jaar coach van Marit was geweest. Vooralsnog eerst voor één jaar, maar al snel bleek de samenwerking tussen broer en zus zeer succesvol, met als hoogtepunt de bronzen medaille op de Spelen van Tokio, dit jaar.
  • Aaron McIntosh (foto 2 met Kiran Badloe (l) en Dorian van Rijsselberghe (r): deze Nieuw-Zeelandse coach won ooit als 28-jarige Mistral-windsurfer een bronzen medaille op de Spelen van Sydney in 2000. Al jaren is hij een zeer succesvolle coach met als hoogtepunten de gouden medailles van zijn pupil Dorian van Rijsselberghe tijdens de Spelen van 2012 en 2016. Hij zet deze successen voort met opnieuw een gouden medaille in het afgelopen jaar tijdens de Spelen na Tokio voor zijn goudhaantje Kiran Badloe. Drie gouden medailles op drie opeenvolgende Spelen met twee verschillende zeilers.

 

4) De Maas Trofee 2021 is een oeuvre prijs, voor een persoon/personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport in 2021. De jury kent de Maas Trofee rechtstreeks toe zonder nominaties.

Deel dit artikel:

Partners