Jur Raatjes nieuwe voorzitter Stichting Zeiltrophy

23 mei 2022

JUR RAATJES NIEUWE VOORZITTER STICHTING ZEILTROPHY

Hans Zuiderbaan geeft voorzittershamer na 17 jaar door

Rotterdam, 20 mei 2022

Jur Raatjes is met ingang van 16 mei jl. de nieuwe voorzitter van de Stichting Zeiltrophy. Hij volgt daarmee Hans Zuiderbaan op, die na 17 jaar het bestuur gaat verlaten.

De Stichting Zeiltrophy is eigenaar van de drie grootste jaarlijkse zeilprijzen, waaronder de Conny van Rietschoten Trofee, voor de meest opmerkelijkste zeilprestatie in wedstrijdverband, de Flyer Trofee voor een jeugdzeiler en de Maas Trofee, een oeuvreprijs voor bijzondere verdiensten. Alle prijzen worden bepaald door een jury, die ook onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Zeiltrophy valt.

Cornelis (Conny) van Rietschoten (1926-2013) was een groots Nederlands zeezeiler. Hij won de Whitbread, de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld. Hij verbeterde in 1982 ook het snelheidsrecord rond de wereld en bracht het terug tot 120 dagen. 

De trofeeën worden jaarlijks uitgereikt op het Zeiler van het jaar Gala, dat het Watersportverbond in de maand november organiseert in samenwerking met de Stichting Zeiltrophy. Bij die gelegenheid voegt het Watersportverbond een extra trofee toe voor de beste coach van het jaar.

Raatjes (67) is sinds 1992 lid van de jury en sinds 2013 lid van het bestuur. Daarnaast is hij de laatste decennia presentator van de uitreiking. In zijn tijd bij RTL Sport was hij de vaste zeilcommentator, evenals tijdens de Olympische Spelen van Sydney en Athene, toen voor Studio Sport. Raatjes is jarenlang actief geweest als wedstrijdzeiler op verschillende typen catamarans en tijdens zeilraces naar Engeland. Hij is lid van de KWVL in Loosdrecht.

Zuiderbaan (80) gaat zich nog wel inzetten als voorzitter van Cultuurpodium Porgy & Bess in zijn woonplaats Terneuzen, een post die hij al meer dan 30 jaar bekleedt. Voor deze verdienste kreeg hij in december 2017, voorafgaand aan een concert, door de burgemeester van Terneuzen de versierselen opgespeld die horen bij de titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zuiderbaan was winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee in 1995.

Het bestuur van de Stichting Zeiltrophy bestaat verder uit Marijke Hasselman (secretaris), Marius van Dam (penningmeester) en Marcelien Bos-de Koning.


Meer informatie: www.vanrietschotentrofee.nl en info@vanrietschotentrofee.nl

Fotobijschrift: Hans Zuiderbaan (rechts) geeft de voorzittershamer door aan Jur Raatjes.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Jur Raatjes nieuwe voorzitter Stichting Zeiltrophy