Luuc van Opzeeland wint Conny van Rietschoten Trofee 2023

19 december 2023

Luuc van Opzeeland wint Conny van Rietschoten Trofee 2023

Roos Wind winnaar Flyer Trofee, Rick Peacock Coach van het Jaar en bemanning startschip JAR winnaar Maas Trofee

De Stichting Zeiltrophy heeft wereldkampioen op de IQ foil Luuc van Opzeeland uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2023. Onder toeziend oog van zo'n 500 liefhebbers, ontving hij de prijs voor de beste zeiler, kite- of windsurfer van het jaar in Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam. Roos Wind werd verkozen tot het talent van het jaar en ontving daarvoor de Flyer Trofee. Rick Peacock won de Coach van het Jaar Trofee en de bemanning van het startschip JAR ontving de Maas Trofee voor zijn bijzondere verdiensten voor de zeilsport.

Luuc van Opzeeland

In het rapport prees de jury de overtuigende overwinning van Luuc op het Allianz WK Zeilen in Scheveningen. Een zeer gegunde titel, omdat hij de afgelopen jaren een aantal keer net naast het goud greep op EK's en WK's. Een opvallende prestatie ook omdat Luuc zich als TeamAllianz lid de laatste twee maanden voor het WK heeft voorbereid buiten de bestaande groep met de andere Nederlandse toppers.

Luuc van Opzeeland op het Allianz WK Zeilen 2023 in Den Haag. Foto: Sailing Energy
Luuc van Opzeeland op het Allianz WK Zeilen 2023 in Den Haag. Foto: Sailing Energy

Roos Wind wint de Flyer Trofee

Roos Wind won de prijs voor talent van het jaar, de Flyer Trofee, dankzij een zeer sterk seizoen in de ILCA6. Kers vers nieuws is haar gouden medaille afgelopen week op het jeugd WK in Brazilië. Eerder dit jaar werd zij 2e op het EK onder 19, 3e op het (klasse-)WK onder 19 en 4e op het EK onder 21.

Roos Wind. Foto: Laurens Morel
Roos Wind. Foto: Laurens Morel

Coach van het Jaar Trofee: Rick Peacock

Drie keer op rij wist Rick Peacock de 49er zeilers van TeamAllianz, Bart Lambriex en Floris van de Werken, naar de wereldtitel te leiden. Naast deze uitzonderlijke prestatie, prees de jury de bescheiden en gedreven coaching stijl van de Engelsman.

Rick Peacock (l) en Thom Mallant (CEO Allianz Nederland)
Rick Peacock (l) en Thom Mallant (CEO Allianz Nederland)

Maas Trofee voor bemanning startschip JAR

Dit jaar gaat deze Trofee niet naar één persoon maar naar meerdere, en wel een hele bemanning. Een kwart eeuw lang was het JAR-schip met zijn bemanning niet weg te denken op de Nederlandse wedstrijdbanen. In Medemblik, Workum, Scheveningen en Breskens was de blauw-gele motorkotter een vertrouwd baken op het water. Voor diverse klassen, van Optimist tot brandingzeiler, van combi’s tot WK, het schip was een betrouwbare factor voor de zeilers en de wedstrijdleiding. Dit najaar stoppen ze er mee.

Gezien de langdurige en continue inzet bij vele nationale (en internationale) wedstrijden heeft de jury besloten om de Maas Trofee 2023 toe te kennen aan de bemanning van het Startschip JAR.

De Maas Trofee wordt jaarlijks toegekend aan de persoon die zich in zijn leven op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de zeilsport. De Maas Trofee wordt rechtstreeks toegekend, zonder nominaties.

Bemanning startschip JAR en Ruud van der Stroom, zeilvoorzitter van de Koninklijke Roei en Zeilvereniging de Maas (r). Foto: Laurens Morel
Bemanning startschip JAR en Ruud van der Stroom, zeilvoorzitter van de Koninklijke Roei en Zeilvereniging de Maas (r). Foto: Laurens Morel

Over Het Zeiler van het Jaar Gala

Het Zeiler van het Jaar Gala is een samenwerking van de Stichting Zeiltrophy en het Watersportverbond, en wordt mede mogelijk gemaakt door Allianz, Musto en Royal Huisman. Het is een moment in het jaar waarop de zeilwereld bij elkaar komt, de zeilsport wordt gevierd en hoogtepunten van het jaar worden geëerd. In totaal heeft de Stichting Zeiltrophy in 2023 meer dan 300 aanmeldingen voor kandidaten ontvangen voor de vier trofeeën. De Jury van de Stichting Zeiltrophy beoordeelt alle kandidaten voor de vier trofeeën op hun meest opmerkelijke prestatie in het afgelopen kalenderjaar.

De Conny van Rietschoten Trofee

Conny van Rietschoten staat bekend als de beste Nederlandse zeezeiler allertijden. In 1981 won hij voor de tweede keer de Whitbread Round The World Race, tegenwoordig bekend als The Ocean Race. Een prestatie die sindsdien niet door een Nederlander is geëvenaard. De Trofee voor de beste zeiler, windsurfer of kitesurfer van het jaar is naar dit icoon in de zeilwereld vernoemd. De winnaar van de Trofee wordt bepaald door een jury.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen Events Topsport

Partners