Nominaties bekend Zeiler van het Jaar 2023

2 november 2023

Nominaties bekend Zeiler van het Jaar 2023

De Stichting Zeiltrophy heeft de genomineerden bekend gemaakt die kans maken op de jaarlijkse zeilprijzen. De uitreiking voor 2023 vindt plaats tijdens het Zeiler van het Jaar Gala op 19 december in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

Het Zeiler van het Jaar Gala is een samenwerking van de Stichting Zeiltrophy en het Watersportverbond en wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners Royal Huisman, KR&ZV De Maas en Het Scheepvaartmuseum. Het is een moment in het jaar waarop de zeilwereld bij elkaar komt, de zeilsport wordt gevierd en hoogtepunten van het jaar worden belicht. 

In totaal heeft de Stichting Zeiltrophy meer dan 300 aanmeldingen voor kandidaten ontvangen voor de vier trofeeën. Die trofeeën en genomineerden zijn:

De Conny van Rietschoten Trofee

De Conny van Rietschoten Trofee wordt toegekend aan één of meerdere personen die (gezamenlijk) een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport. De jury heeft, door uitzonderlijke resultaten het afgelopen jaar, voor het eerst in haar bestaan besloten om maar liefst zes kandidaten te nomineren voor de Conny van Rietschoten Trofee 2023. In willekeurige volgorde zijn dat:

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Zij hebben hun wereldtitel voor de derde keer weten te prolongeren. Een wereldkampioenschapstitel maar liefst twee keer verlengen is een immense prestatie. Daarnaast wonnen ze ook het Olympisch testevent in Marseille en de Allianz Regatta.

© Sailing Energy / World Sailing
© Sailing Energy / World Sailing

Luuc van Opzeeland

Op het Allianz WK Zeilen in Scheveningen wist Luuc van Opzeeland overtuigend te winnen. Een zeer gegunde titel, omdat hij de afgelopen jaren een aantal keer net naast het goud greep op EK's en WK's. Een opvallende prestatie omdat Luuc zich als TeamAllianz lid de laatste twee maanden voor het WK heeft voorbereid buiten de bestaande groep met de andere Nederlandse toppers.

© Sailing Energy / World Sailing
© Sailing Energy / World Sailing

Nico Poons, Ivan Peute, Robin Jacobs en Dimitri Simons

Voor de tweede keer op rij won dit team (Charisma) het WK in de RC44 klasse. Dit is een van de meest competitieve klasses, waarin je alle internationale topzeilers tegenkomt. Een opmerkelijke prestatie op dit niveau.

© Martinez Studio
© Martinez Studio

Dirk de Ridder

Hij won met Platoon het wereldkampioenschap TP52 in Barcelona. Het team vaart al jaren in de top met Dirk de Ridder als grootzeiltrimmer. Eerder, in 2017 en 2019, wist Platoon ook al het wereldkampioenschap binnen te halen. 

© Martinez Studio / 52 Super Series
© Martinez Studio / 52 Super Series

Frans Budel en Ysbrand Endt

In de Globe 40, een nieuwe rond-de-wereld-wedstrijd voor Classe 40 jachten, wisten Frans Budel en Ysbrand Endt de winst op hun naam te schrijven. De zeilers legden in tien maanden tijd ongeveer 33 duizend zeemijlen af en hadden in totaal zeven stopovers.

© Jean-Marie Liot / Globe 40
© Jean-Marie Liot / Globe 40

Rosalin Kuiper

Rosalin Kuiper is de enige Nederlandse zeiler én vrouw die voor het eerst als co-schipper op een foilende IMOCA 60 de wereld is rondgezeild. Daarnaast heeft zij door haar aanstekelijke enthousiasme en doorzettingsvermogen online het oceaanzeilen dichter bij een grote groep zeilers en niet-zeilers gebracht. Zij is voor veel jonge zeilers een inspirerend rolmodel en voor de zeilsport een groot ambassadeur.

© Jean-Louis Carli / IMOCA
© Jean-Louis Carli / IMOCA

De Flyer Trofee

Deze trofee wordt toegekend aan een zeiltalent dat in het kalenderjaar waarin hij of zij is genomineerd, dat hele kalenderjaar 21 jaar of jonger is. Deze persoon is een andere dan de Zeiler van het Jaar. De genomineerden dit jaar zijn:

Folkert van Surksum en Lars Ganzevles
Zij finishten op plek 33 overall maar pakten goud in het onder 17 klassement op het WK 29er in Weymouth (UK). Door een constante serie te varen, stonden ze na de kwalificaties al op de tweede plek.

Roos Wind
Heeft een goed seizoen gehad in de ILCA6 met een 2e plaats op het EK onder 19, een 3e plaats op het WK onder 19 en een 4e plaats op het EK onder 21. Ook heeft zij zich tijdens het Open NK voor het derde jaar op rij gekwalificeerd voor de Youth Worlds 2023.

De Coach van het Jaar Trofee

Deze trofee gaat naar de beste coach die zijn of haar sporter(s) tot bijzondere prestaties wist te begeleiden. De genomineerden dit jaar zijn:

Marc de Haas
Coacht al jaren succesvolle jonge zeiltalenten naar de top. Hij is onder andere coach van Hidde Schraffordt (3e WK ILCA6) en Roos Wind (3e WK ILCA6, 2e EK ILCA6). 

Pieter Jan Postma
Heeft met DutchSail / Team JAJO DutchSail het 69F zeilen op de Nederlandse kaart gezet. En coacht het Youth en Women’s America’s Cup team. Hij heeft een nooit aflatende energie en ‘drive’ om jeugd naar de top te begeleiden.

Rick Peacock
Drie keer op rij wist hij de 49er zeilers van TeamAllianz naar de overwinning te leiden. Bescheiden en gedreven zijn twee woorden die zijn coachingsstijl kenmerken.

De Maas Trofee

Deze prijs gaat naar een persoon/personen die zich op bijzondere wijze en onbezoldigde basis verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport. De jury kent de Maas Trofee rechtstreeks toe zonder nominaties en de trofee kan ook gezien worden als een oeuvreprijs.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport kano & suppen Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

Partners